FAQ

Zakaj bi investirali v IR ogrevanje?

 • Zato, ker lahko prihranite do 70 %* pri stroških ogrevanja (*v prehodnem obdobju in ob upoštevanju, da so prostori termostasko krmiljeni)

 • Ker so Infraboost paneli finančno zelo dostopni in ker lahko vaša investicija v ogrevanja poteka postopoma - po korakih (danes opremite kopalnico, jutri otroško sobo ...)

 • Ker IR toplotno valovanje odpravlja zidno plesen in vlago v zidovih (ob upoštevanju pravilnega prezračevanja)

 • Ker se s suhimi zidovi podaljšuje življenjska doba zgradbe

 • Ker je toplota bolj enakomerno razporejena v prostoru

 • Ker inovativni grelni elementi v panelih poskrbijo, da imajo paneli mnogo daljšo življenjsko dobo kot ostali ogrevalni sistemi

 • Ker so INFRABOOST Ceramic keramični paneli npr. ekološki izdelek

 • Ker ni vzdrževanja

 • Ker je upravljanje s paneli preprosto (samo vklop / izklop)

 • Ker ne potrebujete dodatnega prostora za kurilnico, kotlovnico in dimnik

 • Ker ni večjega gradbenega posega v zgradbi, kot pri ostalih ogrevalnih sistemih

 • Ker se preprosta oblika panelov zliva s prostorom

 • Ker se energent elektrika najmanj draži in ker lahko izbirate ponudnika električne energije in s tem dodatno privarčujete

 • S termostati lahko vsako sobo posebej temperiramo

 • Ker ni konvekcije (kroženja zraka) tudi ni dvigovanja prahu. Najbolj bodo to prednost občutili alergiki.

 • Paneli ne vsebujejo tekočine, zato ni nevarnosti, da pride do izlitja ali zmrzali

 • Cena električne energija je v primerjavi s tekočimi energenti (plin, kurilno olje itn.) stabilnejša. Več o gibanju cen energije najdete na www.arso-gov.si

 • Montaža panela se izvede stropno / zidno in je enostavna - ni drugih instalacijskih del (brez razbijanja sten, varjenja ipd.)

 • Ker so paneli opremljeni z vsemi potrebnimi certifikati in slikovnimi navodili za montažo in uporabo

 • Ker lahko sami izvedete montažo in priklop

 • Ker obratovanje panela poteka brez hrupa in vonja.

 • Ker nakup opravite neposredno pri uvozniku in serviserju. Smo podjetje z več kot 17 letno tradicijo in ne podjetje, ki je bilo ustanovljeno čez noč.

 • Ker vam bodo zaposleni v našem podjetju ponudili strokovno svetovanje in po potrebi tudi montažo.  Skrbimo za nenehno izobraževanje svojih zaposlenih tako doma, kot tudi v tujini. Vsi zaposleni v podjetju imajo strokovno izobrazbo elektrotehniške smeri in izpopolnjevanja v tujini glede načrtovanja ogrevanja stavb.


Ali se res z IR paneli toliko privarčuje?

Odgovorimo lahko z DA. V kolikor je IR ogrevanje pravilno dimenzionirano in načrtovano je skoraj vedno najbolj ekonomično ogrevanje. Največ prihrankov lahko pričakujete v kolikor se trenutno ogrevate na elektriko z navadnimi radiatorji ali na utekočinjeni plin, imate staro peč na trda goriva ali zemeljski plin in ne uporabljate vseh površin. Pri adaptacijah in novogradnjah, so lahko vaši prihranki še višji. Začne se že pri sami investiciji, kjer so lahko prihranki izjemni. Še posebej, če zajamete še vzdrževalne in servisne stroške, ki nastanejo pri drugih ogrevalnih sistemih.


Kako IR paneli preprečujejo nastanek zidne plesni in vlage v zidovih?

Zidovi v sebi zadržujejo vlago. Torej kako spraviti vlago iz zidov? Preprosto. Če je zid vlažen, vlaga ne more potovati. Omenili smo, da IR paneli s svojim toplotnim valovanjem segrevajo zidove, tla, predmete in živa bitja.
IR panel s toplotnim valovanjem segreje vrhnjo plast zida. Vlaga izpari in vrhnja plast zida se izsuši. Suha vrhnja plast iz globine zida povleče vlago, ki na vrhnji plasti ponovno izpari. Postopek se ponavlja, tako dolgo, dokler se zid ne izsuši. Izpostaviti moramo, da je potrebno vlago, ki izpari in ostane v prostoru, odvajat. Najbolje na prosto. Kako? S prezračevalnimi sistemi, kopalniškimi ventilatorji ali najceneje, da večkrat na dan za cca. 10~15min prezračite prostore (okna morajo biti v celoti odprta in ne na kip, da se naredi prepih!)


Kakšen je vpliv vlage?

VELIK! Več vlage pomeni več potrebe po ogrevanju.
 
Tople stene so boljše od toplega zraka! Zakaj? Ker s paneli segrevamo stene, tla, predmete s konvekcijskim ogrevanjem kot so radiatorji pa zrak. Temperaturna razlika med steno in zrakom v zaprtih prostorih deluje kot naravna bariera vlagi. Zato stene nase ne bodo vezale vlage v zraku. Suhi zidovi so izolativni in lahko zmanjšajo potrebo po ogrevanju za cca. 50% (samo kadar je ovoj stavbe izpraven in brez gradbenih pomanjkljivosti!)

To je prednost infrardečega ogrevanja v primerjavi s konvekcijskim, kot so radiatorji, ki segreva v 80% zrak v prostoru in poskrbi zgolj za "temperature skok" in ne za naravno bariero vlage. S tem se v kurilni sezoni  zmanjša učinek izolacije in stenske površine so vedno hladnejša.
Sledi, da stene nase vežejo vedno več vlage.

Imate pomisleke o morebitnih škodljivih učinkih IR sevanja, ali so upravičeni?

NISO! Več si lahko preberete TUKAJ!
Meritve elektromagnetnega sevanja so bile prav tako izvedene na INIS inštituru za neionizirna sevanja. Inštitut INIS je neodvisna in nevladna organizacija, ki je registrirana za raziskave in razvoj na področju neionizirnih elektromagnetnih sevanj.
V okviru INIS deluje skupina, ki je usposobljena za razvojno-raziskovalne naloge s področja tehniškega, administrativnega, pravnega in zdravstvenega nadzora nad neionizirnimi sevanji. Več o testiranjih na TEJ POVEZAVI!

Kakšna je pravilna razporeditev panelov?

Naj vam naš spletni kalkulator, ki ga najdete pri izbranem panelu v zavihku IZRAČUNAJTE SI olajša izračun potrebne energije za ogrevanje vašega prostora.
Za primer vzemimo, da je spletni kalkulator, glede na vaš vnos izračunal 1600W potrebne moči za ogrevanje vašega prostora. To je torej min. moč, ki je potrebna, da bo vaš prostor topel. Iz spodnjih slikovnih primerov vidite, da je v vsakem večjem prostoru nameščenih več panelov. S tem dosežemo, da se toplota IR panelov enakomerneje porazdeli po prostoru. Zelo enostaven primer:

Z žarnico moči 100W želite razsvetliti prostor. Predstavljajmo si, da 100W žarnica, ki je nameščena na sredini stropa predstavlja manjši panel s katerim želimo ogreti prostor. Žarnica ne razsvetli celotnega prostora enakomerno. Enako je s panelom. Panel ni zmožen ogreti prostora. 

Zato vzamemo več manjših npr. 60W žarnic in jih razporedimo po stropu, da bo prostor bolje osvetljen. Torej vzamemo več manjših panelov, da bo prostor bolj enakomerno ogret.


Kakšni so napotki za stensko / stropno namestitev panela?

 • Pri stenski montaži je potrebno panele montirati (če le gre) na zunanje stene!

 • Pri stenski namestitvi panela mora biti razdalja do predmetov min 1~2m.

 • Pri stropni namestitvi ALU panela morajo biti tla dobro izolirana, ker drugače pride do izgub.

 • Izogibajte se montaži ALU panelov na strop, če so tla obložena s PVC oblogami (plastični materiali niso primerni za akumulacijo toplote).

 • Les, parket, laminat, opeka in mavec odlično akumulirajo toploto, zato se zelo obnesejo z IR ogrevanjem.

 • Pri stenski namestitvi ALU, GLASS in MIRROR panelov upoštevajte, da mora biti potrebna moč za ogrevanje prostora cca. do 20% večja od izračunane! CERAMIC ali BOOST paneli te omejitve nimajo.


OPOZORILA!

 • Skupna moč panelov naj bo vedno večja, kot je rezultat izračuna potrebne energije za ogrevanje prostora! Ljudje bi radi privarčevali in nameščajo v prostor manjši panel, ki ne privede do pričakovanih rezultatov. Tudi poraba električne energije se z manjšo močjo od potrebne BISTVENO POVEČA, saj bodo paneli dlje časa obratovali (več dni, lahko tudi več tednov).

 • Na spletnih straneh, kjer ponujamo panele smo navedli površino (pri BOOST panelih tudi zunanjo površino, ki jo panel z oddajanjem IR toplotnih valov v ogrevanje zajame in ogreje pod idealnimi pogoji (zelo dobra izolacija). Podatek o moči za ogrevanje vašega prostora vam poda izračun spletnega kalkulatorje! UPORABITE GA!


DOBRA IZOLACIJA, PRAVILNO DIMENZIONIRANJE IN RAZPOREDITEV PANELOV V PROSTORU PRIVEDETA DO VARČEVANJA!


Električno infrardeče ogrevanje je nadvse primerno za dogrevanje prostorov ter tam, kjer ni možnosti ostalih načinov ogrevanja, vendar pa po slovenski zakonodaji prepovedano, kot glavni vir ogrevanja!
Pravilnik o racionalni rabi energije pri gretju in prezračevanju objektov ter pripravi tople vode Ur.l. SRS, št. 31/1984
Pravilnik o toplotni zaščiti in učinkoviti rabi energije v stavbah Ur.l. RS, št. 42/2002